Saltar al contenido

ITINERARI

Descripció itinerari ruta llarga

Són 2.181m. de desnivell positiu i 1.574m. de negatiu.
DISTÀNCIA TOTAL: 54,0OKM.

Perfil Ruta llarga: 52,740km7

00,00km SANT CUGAT DEL VALLÈS (128 m). Començarem la caminada tot eixint de dins l’enclòs forà del que fou mundialment famós monestir benedictí, avui convertit en església parroquial d’aquesta desenvolupada ciutat vallesana. Control de sortida a càrrec del Club Muntanyenc de Sant Cugat. Cal remarcar que l’itinerari, des del monestir de SANT CUGAT DEL VALLÈS fins al de SANT LLORENÇ DEL MUNT és el denominat històricament com a CAMÍ DELS MONJOS (PRC-31), i convenientment senyalitzat amb els corresponents senyals: ratlla blanca amb ratlla groga fins a l’inici del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.

Travessem la plaça d’OCTAVIÀ i prenem els carrers MAJOR, SANT DOMÈNEC i passeig de LA CREU, que seguirem fins al final, on ens trobem la via del tren de la Generalitat que ens barra el pas.

00,83km Aquí deixem momentàniament el Camí dels Monjos i seguim a la dreta, sempre amb la via a l’esquerra, fins a l’ESTACIÓ DE VOLPELLERES, on retrobem els senyals del Camí. Continuem recte fins a la VIA AUGUSTA, que seguim a dreta. A la rotonda, girem a esquerre i passem sobre l’autopista.

02,50km AUTOPISTA. Continuem davant de Catalana Occidente per l’AV. ALCALDE BARNILS, fins a la PL. XAVIER CUGAT, on girem a esquerra per l’AV. DE LA GENERALITAT, fins al proper pont de l’autopista.

03,80km Voltem la rotonda i continuem per un camí asfaltat (N), el CAMÍ DE CAN GRAELLS, al costat de la Hewlett Packard. L’asfalt s’acaba a l’escola japonesa i continua una bona pista de terra, que seguim sense fer cas dels trencalls. Un tros enllà, al capdamunt de la pujada, ens agafa per l’esquerra el camí tradicional de RUBÍ a SABADELL.

07,25km COLL DE CAN CAMPS. Enllaç amb el GR-6 (BARCELONA-MONTSERRAT) provenint de la Ciutat Comtal i de SANT CUGAT DEL VALLÈS. Girem a l’esquerra (NW) i anem planejant fins a la urbanització de CAN BARATA. Control n. 1, a càrrec del Club Muntanyenc de Sant Cugat.

08,15km COLL DE CAN VIVER. Hi passa la carretera de RUBÍ a SANT QUIRZE DEL VALLÈS i SABADELL. Cal travessar-la (PAS MOLT PERILLÓS)  i pujar pel costat oposat, per un camí carreter.

08,71km COLL DE LA CREUETA. Seguint el camí carreter (NW), anirem carenejant per un ample replà, cobert d’oliveres i altres conreus, ultra la pineda que per tot s’escampa. Passem pel costat del mirador de Can Barnola que ofereix, com tot aquest tros de camí, bones vistes del Vallès i de Sant Llorenç del Munt.

09,15km Deixem un camí a la dreta. Seguirem recte. En deixarem un altre a mà dreta, i quasi al mateix indret, davant nostre, comença un corriol que salva un petit desnivell del camí-pista que anàvem seguint, el qual retrobarem a l’altre cap del transitat corriol.

09,54km COLL DEL PUJOL BLANC (303 m). Es troba passat el monòlit del CAMÍ DELS MONJOS corresponent al terme de SANT QUIRZE. Ací deixarem a mà esquerra el GR-6, que seguirà cap a LES FONTS DE TERRASSA camí de MONTSERRAT, per ULLASTRELL i OLESA.

09,06km Cruïlla de camins: cal seguir en direcció nord pel camí-pista que ressegueix la carena. Atenció de no baixar a la dreta pel PRC-13.

10,59km Arribem al barri terrassenc de CAN PARELLADA. El camí carreter que fins ara hem seguit, es transforma en vial asfaltat. Cal avançar pel carrer de LÍBIA i prendre, a uns 50 metres, un corriol que per la dreta i entre el pinar i els tancats d’unes torretes ens durà al carrer de l’EGIPTE, el qual seguirem fins arribar a unes grans escales; que baixarem i sortirem a l’av. de l’ÀFRICA que seguirem en direcció nord, fins que, finalitzat l’asfaltat i interceptat l’originari traç del CAMÍ DELS MONJOS a causa de l’autopista de BARCELONA a TERRASSA, cal prendre a la dreta un camí que davalla vers al fondal de CAN SABATER, tot vorejant la inoportuna autopista.

12,48km Uns metres abans d’arribar a la masia de CAN SABATER (195 m), cal passar per dins el túnel de l’autopista. Passat aquest tètric passatge, cal emprendre per l’esquerra el camí que passa pel costat de la benzinera. Prop d’aquesta prendrem un camí a la dreta i que un tros enllà gira a l’esquerra, conduint-nos novament a la carena.

14,08km Cruïlla de camins: cal seguir recte, tot avançant pel retrobat llom de la carena.

14,79km CAN TORRELLA DEL MAS. Davant la casa anem a la dreta per passar la carretera de TERRASSA a SABADEL pel pont.

15,69km CEMENTIRI DE TERRASSA. Cal vorejar-lo per l’esquerra tot passant entre el seu muram i un bosquet de pins.

15,91km Barri de la TORRE-SANA. Hi entrem pel carrer CAMÍ DELS MONJOS i seguim pels de SARAGOSSA, plaça. de VILARDELL i d’ÀLAVA, que deixem en la cruïlla amb el de CIUDAD REAL, anant a travessar el pont sobre la via de la RENFE.

16,47km Pont de la GRÍPIA. Ens dóna l’entrada a aquest barri. Avancem recte per un camí entre les cases del carrer de JOAQUIM VAYREDA i els camps. A la placeta següent continuem entre el carrer PINTOR CASAS i la zona verda del torrent de la Grípia, fins al paratge amb taules i fogons de la Font de la Grípia.

17,45km FONT DE LA GRÍPIA. En arribar-hi, girem a l’esquerra pel CARRER SEGRE, i després continuem recte pel carrer de SALOU i agafar el de LES BORGES BLANQUES. Creuem  la CARRETERA DE CASTELLAR  i  agafem una mica més a munt a l’esquerra el carrer del CAVALL BERNAT fins al carrer CAMÍ DE LA FONT DE LES CANYES, 15, seu del Centre Muntanyenc Sant Llorenç, on trobem el Control n. 2, a càrrec del mateix Centre Muntanyenc Sant Llorenç.

18,45km Continuem pel mateix carrer fins a l’avinguda FONT I SAGUÉ, que passem, i a l’altre costat trobem el GR-97, que seguirem fins a Matadepera.  Passem pel reposador de CAN PETIT, masia que veiem a prop, i anem fins al costat del tancat de la masia, que deixem a esquerra.

19,35km El camí revolta per la dreta la propietat closa de SANTA MAGDALENA DEL PUIGBARRAL, on dins del vast enclòs s’hi troba la bella ermita romànica amb l’advocació de la santa que dóna nom a la referida finca rural. Passada la masia arribem a frec de la carretera de TERRASSA a MATADEPERA, davant la caserna de la Guàrdia Civil i al peu del monòlit del Camí, erigit pel municipi de MATADEPERA.

20,39km Ja dins de MATADEPERA, seguirem per la referida carretera, avinguda de JOSEP PORCAR, i els carrers de SANT LLORENÇ fins a la plaça de SANT JORDI, davant del poliesportiu municipal.

21,72km POLIESPORTIU MUNICIPAL. Desviament opcional de la variant de la riera de Les Arenes (6 km més curta per no pujar a la Mola, però que se salta un dels tres monestirs. Trobareu la descripció al final). Continuem ran de les seves parets i pels carrers de RAMON LLULL (esq.), MOSSÈN JACINT VERDAGUER (dreta), SANT JOSEP (esq) i GAITÀ VALLÈS i PUJALS (dreta).

22,49km Final del nucli urbà. Després d’aquest últim carrer asfaltat i abandonades les darreres edificacions, anirem avançant per un gran camí planer que ascendeix la VALL DEL SALT pel seu vessant dret. Deixem a l’esquerra l’abandonada PEDRERA DE L’ANGELET i, poc després un corriol barrat, i continuem per una pista fins que en el pal de seguiment de la Pedrera de Can Prat, deixem el GR-173 i girem a l’esquerra, de pujada.

23,11km COLLET DE COLLDEROLS. Hi retrobem asfalt, que no seguim. Cal ascendir a la dreta per una tosca «mini-graonada» seguida per un corriol que ens conduirà a una avinguda asfaltada. Continuem pel carrer CAMÍ DELS MONJOS, fins on cal deixar l’asfaltat i girar a la dreta per un camí carreter.

24,40km Cruïlla: cal seguir de front per l’enfilall de la carena, cal vorejar una torre semienrunada i un dipòsit d’aigua; davallarem fins a un petit collet, on revolta una nova via asfaltada, per la qual avançarem unes poques passes.

24,63km Deixem l’asfaltat quan per la dreta un corriol ens duu a la cruïlla amb el CAMÍ MOLINER: ascendim bruscament pel pendís de la carena fins arribar a una altra pista asfaltada. A poques passes cal deixar-la, per seguir el camí que retrobem a mà dreta. Nova i curta pujada per la dreta d’una edificació horripilant.

24,86km Passat un nou dipòsit d’aigua, arribem a un collet situat al peu de la ROCA DE LES ONZE HORES.

24,88km COLL DE LES ONZE HORES. En aquest precís indret s’inicia el PARC NATURAL DE SANT LLORENÇ DEL MUNT i de LA SERRA DE L’OBAC. Cal saber que ací finalitzen –per ordre ecològic– les senyalitzacions del nostre Camí. Amb una forta pujada ens situem a frec de la ROCA DE LES ONZE HORES, que tenim a la nostra esquerra. El camí faldeja fins que, girant sobtadament, ens endinsarà dins la pregonesa de la CANAL DELS MONJOS, dita també del PI AJAGUT a causa d’aquest popular i curiós arbre que s’hi troba.

25,43km Eixint d’aquesta canal curta, però bon xic esbufegadora, hi ha un petit planell des d’on es contempla un magnífic panorama del PLEC DELS LLIBRES, el SOT DE LA CODOLEDA i de CAN TORRES. El camí arriba a un pelat de roca i deriva cap a la dreta per aconseguir la carena.

25,52km ELS QUATRE CAMINS DE CAN POBLA, també anomenat PLAÇA DE CATALUNYA. A la dreta un camí porta a la CODOLEDA; per l’esquerra un altre ho fa vers el CAVALL BERNAT i el darrer se’n va directament a CAN POBLA. Cal avançar frontalment fins trobar –a mà dreta– el CAMÍ DE LA SENYORA. Seguirem carena amunt fins arribar devora el PI DEL VENT, on cal girar cap a l’esquerra, tot deixant a l’altra mà el camí de la FONT SOLEIA.

25,77km Per l’esquerra se’ns uneix la drecera de CAN POBLA. Seguidament per tres pronunciades ziga-zagues encodolades (indret anomenat «EL CARGOL»), guanyem el segon graó de la muntanya.

26,90km Passada una petita nuesa delroquisser, el camí planeja i ens fa arribar als denominats HORTS DELS MONJOS. Aviat, a uns cinc minuts i a mà dreta, deixarem un caminet que condueix a la molt propera FONT DEL SAÜC. Seguirem per un magnífic i ombrejat tram enllosat que ens fa ascendir el darrer graó de la muntanya.

27,32km Passades les darreres alzines, arribem al cim de LA MOLA (1.104 m) on hi ha situat l’exmonestir de SANT LLORENÇ DEL MUNT. Control núm. 3, a càrrec del Centre Excursionista Castellar. ELS PARTICIPANTS DE LA RUTA DE 46KM. NO EL FARAN.

Deixem el cim de la MOLA i el monestir de SANT LLORENÇ DEL MUNT, tot prenent -al mateix costat d’on hi havia la taula d’orientació col•locada per la UES, ara retirada perquè ha estat salvatgement malmesa per una bretolada-,  un camí  que davalla fortament pel vessant nord del cim fins arribar a frec de l’estimball dels cingles. En aquest indret el camí s’enfonsa cap a l’esquerra pel mig d’unes alzines on es troba l’inici d’una canal, pintoresca, estreta i parcialment empedrada.

27,89km Finalitzada aquesta canal, cal seguir per la dreta i dessobre un clapissar del roquer tot fent via dreta vers la COVA DEL DRAC.

28,18km COVA DEL DRAC, denominada també MORRAL DEL DRAC. Es tracta d’un característic i impressionant monòlit foradat, on, segons una antiquíssima i popular llegenda, s’aixoplugava el terrible DRAC DE SANT LLORENÇ, que era el temor de totes les contrades veïnes, fins que fou valentament occit pel no menys llegendari comte Guifré el Pilós.

Ací deixarem a la dreta el camí de SANTA AGNÈS. També deixarem els frontals que menen cap als ÒBITS i TURÓ DEL MONTCAU. Emprendrem davallada per un camí a l’esquerra que baixa molt fortament: és l’anomenat de la CANAL DE L’ABELLA. La baixada se suavitza una mica passades les restes d’un forn de calç, i després planeja, fins que torna a baixar fins que entronca amb la pista que comunica CAN POBLA amb CAN ROBERT. Continuarem per aquest camí fins a arribar a aquesta darrera masia.

30,49km CAN ROBERT. Davant d’aquest mas prendrem un camí-pista que baixa a passar la riera de les ARENES (575 m). La seguim un tros avall i pugem a la dreta.

31,85km TORRE DE L’ÀNGEL. Travessem la carretera de TERRASSA a MURA i entrem a la urbanització dels ROURETS. Avancem pel carrer del mateix nom fins que agafem el primer carrer a l’esquerra. Seguint-lo baixem a travessar el torrent de LA RIBA pel pont de les Móres. Al pròxim carrer, del TURÓ DE LA CARLINA, seguim a la dreta i després pel de l’ALBA DE LA BARATA, fins a un revolt pronunciat.

33,56km Deixem la urbanització i, passant una cadena, continuem a la dreta per una pista que ressegueix el torrent de la Riba fins a un coll. Pel camí deixem alguns corriols, entre ells un a l’esquerra que duu a la FONT DE LA RIBA.

34,84km COLL DE LA RIBA. Per l’esquerra ens ve una pista de les FORADADES i de les PEDRITXES. Continuem recte (NW), al costat del torrent de la TORROTA, per l’antic camí de RELLINARS a MATADEPERA.

36,15km TORROTA DE L’OBAC. Deixant a la dreta el camí del POU DE GLAÇ DE L’ESTEPAR (760 m), poc després passem sota d’aquesta esvelta torre, avançant en direcció oest i en baixada suau. Deixem a la dreta els Alts de la Pepa i arribem a les edificacions de l’OBAC. Control n. 4, a càrrec del Club Natació de Terrassa.

37,55km CASA NOVA DE L’OBAC. Senyorial masia del segle XVIII, esplèndidament situada, prop del COLL DE LA BASSA DE FONTANELLES. Cruïlla de pistes: seguirem de front i pel davant de la gran casa de l’OBAC tot deixant a mà dreta, el camí que porta cap a l’OBAC VELL, la FONT DE LA PORTELLA, la CALSINA, i el CAMÍ de VACARISSES a MURA.

37,74km Passada la CASA NOVA DE L’OBAC, deixarem el camí principal i prendrem a la dreta un corriol que per entremig de l’alzinada ens aconduirà al peu de la carretera de TERRASSA a RELLINARS.

38,12km ALZINA TERESA, bellament situada al caire de la carretera. Continuarem per la carretera en direcció a RELLINARS.

38,41km Revolt molt pronunciat a la dreta. Deixem la carretera i prenem una pista a l’esquerra.

38,62km Abandonem la pista tot prenent un corriol a mà dreta.

40,10km El corriol que seguim, tot resseguint el llom del carener, va davallant fins a trobar els camps de la masia de les VENDRANES.

40,30km Empalmem amb una pista, que seguim cap a la dreta.

40,67km LES VENDRANES. Bella casa de pagès. Cal seguir per l’esquerra d’aquesta típica masia fins a trobar i travessar la torrentera (340 m).

41,06km CAN LLEONARD. Casa de pagès malauradament abandonada.

41,70km COLL DE LA TORROTA DE VACARISSES (460 m). Cruïlla de camins. Seguirem cap al poblet, tot baixant per un camí empedrat i deixant –per la dreta– el camí que mena a la característica i medieval TORROTA DE VACARISSES.

42,21km VACARISSES. Bonic i acollidor poble, esplèndidament situat enfront de l’inigualable i espectacular retaule muntanyenc del MONTSERRAT. Just a l’entrada de la població seguirem per la carretera i avall, un centenar de metres, fets els quals, prendrem la pista que porta cap al molt proper cementiri.

42,41km CEMENTIRI DE VACARISSES. Continuarem per la pista entre bosc i conreus.

43,26km Passem la RIERA DE VACARISSES per un pontet de formigó i continuem per una ampla pista que porta a l’estació del tren.

43,63km Enforcament amb el famós i medieval CAMÍ ROMEU DE MONTSERRAT (GR-96). Aquest camí, com hom bé sap, comença a BARCELONA i per RUBÍ i TERRASSA, mena els romeus d’arreu fins al santuari de la nostra «Moreneta».

43,78km Drecera –en molt mal estat– a mà dreta, que transcorre entre el bosc i malmesos conreus.

44,02km El nostre camí passa per dins de la foradada de l’autopista de TERRASSA a MANRESA. Quan arribarem a la urbanització, girarem a l’esquerra, primer i a la dreta després, pel carrer de les CAROLINES.

44,47km Control núm 5, a càrrec del Club Excursionistes.cat

. Travessarem les vies pel pas soterrat i seguirem pel carrer de les PETÚNIES.

44,90km A mà dreta agafarem el carrer dels TULIPANS i ens incorporarem al camí del PALÀ, que seguirem fins a trobar la pista vermella del camí de l’ESTACIÓ DE VACARISSES.

45,50km Es travessa el torrent de les CELLERES.

45,77km Cruïlla: continuem tot passant el carrer de l’ESTACIÓ.

46,46km Uns cent metres abans d’arribar a l’autovia de TERRASSA a LA BAUMA i al transformat HOSTAL DEL PALÀ, prendrem –per l’esquerra–, una pista que davalla i travessa el torrent i l’autovia (205 m).

46,59km A mà esquerra, prendrem una pista provenint de l’autovia que ens menarà a l’entremig de la urbanització.

46,76km Cruïlla de pistes: seguim a mà dreta el CAMÍ ROMEU.

46,92km Coll i runes de l’HOSTAL DE LA CREU DE LA GUARDIOLA (270 m). Deixarem aquest superb i evocador indret tot davallant per l’antiga calçada medieval, empedrada amb ver i admirable artifici. Per la dreta s’ajunta el GR-5.

49,02km Pas per sobre les vies del tren, i per dessobre l’estació dels ferrocarrils de la GENERALITAT DE CATALUNYA.

49,22km Entrem a MONISTROL un cop passat el LLOBREGAT per damunt del gran pont gòtic (140 m). Seguint les marques de pintura blanca i vermella, cal travessar el poble pel carrer del PONT fins arribar a la típica placeta dita del «BO-BÒ» i pel carrer de SANT PERE arribem a la plaça de la FONT GRAN, on trobarem el Control n. 6, a càrrec del Club Muntanyenc de Terrassa.

49,70km Arribem a la carretera de MONISTROL a MONTSERRAT i girem a l’esquerra.

49,75km Travessem la carretera i agafem un camí a la dreta: és el CAMÍ DELS APÒSTOLS o DELS PELEGRINS. A la banda esquerra té un mur de pedra molt antic. Anirem pujant fins a trobar una pista i girem a l’esquerre.

50,67km Deixem la pista i seguim les marques de pintura del GR-96 cap a la dreta. ATENCIÓ EN AQUEST PUNT: el GR-5 segueix per la pista.

53,01km Arribem al final de les escales i agafem el camí que ve de la Santa Cova. Girem a la dreta.

53,16km Per la nostra dreta trobem el camí de l’antic cremallera que puja de Monistrol de Montserrat. Davant nostre tenim les últimes escales.

53,22km Final de les escales: som al peu del monestir de Montserrat, a l’àrea de serveis. Al costat de l’estació del tren de cremallera dels FCG. Control d’ARRIBADA I BENVINGUDA, a càrrec del Club Excursionistes.cat.

Descripció itinerari ruta curta

Aquest any us proposem fer una variant per a aquelles persones que no es vegeu en cor de fer tota la pujada a la Mola.

variant curta

En vermell el camí tradicional de la Ruta dels 3 Monestirs i en blau fins la Torre de l’Àngel  és la variant de la Riera de les Arenes. 1.635m. DESNIVELL POSITIU i 1.019m. NEGATIUS. DISTÀNCI ATOTAL: 48,500KM.

Enlloc de pujar a la Mola, des de Matadepera es podrà fer un camí alternatiu per la Riera. (marcat itinerari en blau en el mapa a sota).

Aquest camí va la major part pel marge dret de la Riera de les Arenes fins a La Torre de l’Àngel on habitualment hi ha un control (en la carretera al Coll d’Estenalles).

Aquesta variació redueix uns 6 km el recorregut total de la Ruta, passant a tenir 46,4 km i una reducció de 500 m de desnivell (tan en positiu com en negatiu) en el còmput total de la caminada.

DESCRIPCIÓ DE LA VARIANT CURTA DEL L’ITINERARI, DE 4,4 KM

 Des de la Plaça de Sant Jordi de Matadepera en comptes de seguir pel carrer Jaume Faura, es baixa a creua el pont de la riera (a l’altra banda de la plaça). Av. de les Arenes.

Tot just passar el pont es gira a la dreta per un carreró que inicialment es pavimentat i de seguida passa a ser una mala pista (hi ha un pol blau indicador de “Circuit inclusiu 25A”.

No deixem el lateral de la riera (Av. les Arenes). A l’altra banda del riu veiem el pavelló Poliesportiu de Matadepera. Seguim fins a creuar el pont i carrer de Joan Camps. (0,8 km).

Creuem pel pas de vianants (atenció mala visibilitat per la nostra esquerra). Just davant tenim una entrada a una zona de pins i seguim per la vora del riu (sempre pel marge dret). Fins al restaurant Can Torrella i passem per davant de la entrada. De seguida tenim una bifurcació, ATENCIÓ, ens dirigim cap a la riera i per la zona de la riera més ampla la creuem per la zona ben fresada (1,4 km).

Ara anirem per la banda esquerra de la riera. Seguim la pista que es diu Carrer Transversal, amb cases a la dreta i la riera sempre a la nostra esquerra. Fins que passem per una zona de bosc que ens fa arribar per una  curta pujada  pronunciada a la avinguda de Rocafort que baixa de la urbanització Cavall Bernat. Baixem per la vorera i creuen la riera. En la zona de màxima visibilitat creuem el carrer  per anar a prop del riu. Es veu un camí marcat amb pintura verda i vermella (al terra en la vorera i en el fanal). Seguim fent pujada per la pineda, separant-nos de la riera i acostant-nos a la carretera que mena al coll d’Estenalles. Seguim el sender i trobem que les senyals es dirigeixen a creuar la carretera. Nosaltres no anem cap allà i continuem per l’esquerra. Un centenar de metres més amunt  anem cap a la carretera per poder salvar el Torrent de la Font de la Riba. Poc abans però deixem a la dreta un pou de gel. (3,4 km).

Cal arribar al marge de la carretera i pel pont de la carretera. El passem a 50 m. ATENCIÓ, passeu de 1 en 1, i vigilant els cotxes. Just creuar el pont trobem una pista que ens dirigeix a una zona de bosc molt agradable. Seguim per la pista principal que en poc menys de 1 km ens fa arribar a la pista que baixa de Can Robert i on podem trobar els participants que han fet la Mola. Girem a la esquerra cap a la carretera del Coll d’Estenalles on trobarem el Control de pas. Aquí acaba aquesta variant de 4,4 km.